Vi ved det jo egentlig godt. Hvis vi skal have penge tilbage i skat, så er det fordi vi har betalt for meget skat i løbet af året. Og skal vi betale restskat, så er der ikke blevet opkrævet nok skat løbende. Alligevel kommer det som en stor overraskelse for mange, hvad resultatet bliver.

Inden du smiler for bredt (eller græder) så gå ind på årsopgørelsen og gennemgå tallene. Langt de fleste tal bliver indberettet automatisk, men mange fradrag skal du selv tilføje. Det er DIT ansvar at tallene er korrekte – også selvom de er blevet indberettet fra andre instanser.

Her er 10 fradrag du skal huske at tjekke hvis du ikke vil snyde dig selv.

  1. Befordringsfradraget. Hvis der er angivet et tal på din årsopgørelse kan det være fremkommet på to måder. Enten har du selv tastet det ind på din forskudsopgørelse eller også har skat regnet med, at du har arbejdet 216 dage og beregnet den korteste rute til dit arbejde. Regn efter og ret tallet. Sørg for at gemme dokumentationen for din beregning. Du må godt angive en længere vej til arbejde hvis der er grundlag for det. fx. hvis den længere vej er hurtigst eller mindre trafikeret. Bemærk at du ikke kan få fradrag for hjemmearbejdsdage, sygedage osv. Tæl de faktiske gange du har kørt.
  1. Renter af privat gæld eller udenlandsk gæld. Udenlandske långivere har ikke samme oplysningspligt som danske, så tjek om der er indberettet renter. Privat gæld kender SKAT ikke noget til og for at få rentefradraget skal du give oplysninger om modparten – også selvom det er din bedstemor.
  1. Håndværkerfradraget. Det er i 2017 kun de såkaldte grønne forbedringer du kan få fradrag for (op til 12.000 kr.) og service (op til 6.000 kr.). Husk at du kun kan få fradrag for arbejdslønnen (inkl. Moms) og at pengene ikke må være betalt kontant. Du skal angive håndværkerens CVR nr. når du indberetter. Har du fået gjort rent eller passet børn af en privat person kan du stadig godt få fradrag. Det kræver at der bliver underskrevet en serviceerklæring. Du kan finde blanketten her: Serviceerklæring
  1. Aktier og værdipapirer – her kan du ikke være sikker på at SKAT har alle oplysninger så det skal du tjekke. Hvis du sælger et værdipapir, hvor SKAT ikke har oplysninger om købsprisen, vil beskatningen blive beregnet på et forkert grundlag og din skat dermed være for høj.
  1. Engangsprovisioner af lån og garantier kan fradrages, hvis lånet eller garantien har en løbetid på under 2 år. De vil fremgå af din årsopgørelse fra banken, men de indberettes ikke. Det skal du selv sørge for.
  1. Har du betalt provision til et vikarbureau, som har skaffet dig arbejde, har du fradrag for udgiften.
  1. Har du indskudt penge på en etableringskonto eller iværksætteropsparing skal du selv huske at indberette fradraget.
  1. Betaler du børnebidrag uden om Udbetaling Danmark – fx hvis I selv har lavet en skriftlig aftale – skal du huske at angive fradraget.
  1. Betaler du, eller modtager du ægtefællebidrag uden om kommunen skal du også selv huske at skrive det på årsopgørelsen.
  1. Og sidst, men ikke mindst, det fradrag ingen ved de har ret til. Rejsefradraget. Hvis du har været ude og rejse for din arbejdsgiver og arbejdsgiver har dækket dine omkostninger, kan du yderligere fradrage 25% af kostsatsen til dækning af småfornødenheder. Det svarer til 121,75 kr. per døgn og disse skal ikke dokumenteres. Rejsen skal minimum vare et døgn og du kan beregne fradraget per døgn + 1/24 per time herefter. Bemærk dog, at nogle arbejdsgivere allerede har indberettet dette fradrag for dig.

God fradragsjagt. Jeg håber du finder noget.

Kunne du lide postet? Del det her: Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter