Årets skattefidus?

Skattefidus

Skattefidus

Årets skattefidus? Jeg så en overskrift jeg ikke kunne ignorere og tillad mig at referere til TV2nyhedernes hjemmeside. Er det mon for godt til at være sandt, at din (pensionist)mor eller far kan passe dine børn og du ender med at tjene på det? Næ, det er såmænd rigtig nok. Men du skal være varsom, for gør du betalingen for børnepasningen betinget af, at du får pengene retur som gave, så går den ikke.

Lad mig kort forklare:

Dine pensionerede forældre må tjene 10.400 kr. skattefrit i 2015 og du kan i 2015 får op til 15.000 kr. i håndværkerfradrag – som også dækker børnepasning i hjemmet. Så her sparer du sådan set bare skatteværdien af de 10.400 kr. du eksempelvis betaler til din mor, dvs. omkring 3.000 kr.

Fidusen ligger så i, at din mor må give dig en skattefri gave på op til 60.700 kr. årligt. Hvis hun giver dig 10.400 kr. tilbage skattefrit, så har hun ikke fået noget for at passe dine børn – hvilket de fleste bedsteforældre vel er helt ok med. Du har til gengæld en udgift på 0 kr. og har fået et fradrag på 10.400 kr. hvormed du sparer ca. 3.000 kr. i skat.

Jeg forventer helt klart, at det er et hul der er lukket igen i 2016 så det er nu du skal slå til. Årsagen til, at det kan lade sig gøre i 2015 er, at boligjobordningen (håndværkerfradraget) blev vedtaget relativt sent i 2015 og at mange pensionister allerede havde udført arbejde, de forventede var skattefrit. Normalt kan de nemlig ikke modtage skattefrie beløb, hvis den der aflønner tager fradrag efter boligjobordningen.

Det med ’småt’: Du skal sende regningen senest 31/12-15. De venlige bedsteforældre skal udfylde en ’serviceerklæring’ på skats hjemmeside. Betalingen for arbejdet skal ske elektronisk jf. reglerne om håndværkerfradrag. Det må ikke være nedskrevet/tiltænkt/oplagt, at betalingen er betinget af, at du får penge retur som gave og lur mig, om ikke skat finder det mistænkeligt, hvis du modtager 10.400 kr. i gave ganske kort tid efter? Specielt hvis dine eventuelle søskende ingenting får? Vurderer skat, at ’gaven’ har en sammenhæng med betalingen for børnepasning/hækklipning eller hvad det måtte være, er gavebeløbet skattepligtigt. Og en sidste ting: hvis du allerede har brugt dit håndværkerfradrag i 2015 er der ikke nogen gevinst at hente her.

Jeg vil ikke på min blog lægge op til hverken det ene eller det andet. Fidusen er reel, men vurder selv om ikke du falder på reglen om betingede gaver.

Maya Grydholt