Har ferien gjort ondt i økonomien?

Var der overtræk på kontoen da lønnen gik ind? Var børnepengene din redning efter et overforbrug i ferien? Mange af os svinger lystigt dankortet når vi holder ferie uden at tænke på, om der er penge nok på kontoen. Vi har knoklet og nu fortjener vi lidt luksus. Det er der ikke noget galt i. Lige indtil der ikke er penge nok til det basale måneden efter. Men det kan du lave om på!

De fleste kan nemt få overblik over deres faste udgifter (specielt hvis du har budgetkonto), men det kniber lidt mere når man spørger til rådighedsbeløbet. Altså det beløb du skal leve for, når de faste omkostninger er betalt. Prøv at regne på, hvad dit rådighedsbeløb er ved at trække de faste omkostninger fra det beløb, du har udbetalt hver måned. Hvordan fordeler det beløb sig på husholdning, tøj, rejser, gaver, opsparing og andre ting? Mange af de mennesker jeg hjælper med at få overblik over deres økonomi bliver overrasket over, hvor mange penge de bruger hver måned. Ikke de faste udgifter, men hvor mange penge, der bliver brugt på mindre vigtige eller ikke prioriterede ting.

Hvis du bruger en time eller to, en gang om måneden på at kortlægge dit forbrug, vil du være i stand til bedre at kunne prioritere hvad du bruger dine penge på. Du vil være i stand til at rette op på dårlige købevaner og du bliver en mere bevidst forbruger. Næste gang du tager på ferie kan du stå med et feriebudget, der giver dig ret til at skeje ud med god samvittighed.

Hvis du ikke er vild med budgetter og ved med dig selv, at du aldrig får det gjort, er her fem tips til at minimere de ikke prioriterede ting:

  1. Køb kun ting, du har planlagt at købe (lav indkøbsliste).
  2. Køb stort ind én gang om ugen frem for flere ture i supermarkedet.
  3. Aftal med dig selv, at du ikke køber noget (impuls) før dagen efter du er faldet over det. På den måde når du at tænke over hvad du køber og ofte er det ikke så interessant dagen efter.
  4. Skriv ned når du har købt noget, der ikke var planlagt.
  5. Hvis du kender din ’svaghed’ (fx caféture, byture, børnetøj eller andet) så skriv ned hver gang du bruger penge på netop det. Hvad løber det op i på en måned?